HOUSE, SELECTED

はざまの家/The Frontier House

detail

田園風景と住宅街のはざまに建つ住宅。

この場所は市街化区域と市街化調整区域の際に位置し、
眼下には豊かな田園風景を一望することが出来る環境である。
クライアントからは小さな部屋で区切るような家ではなく、
家族や自然との関係が開放的で一体感のある生活を求められた。

風景の境界線上の敷地である、田園風景と住宅街の風景を
緩やかに繋ぐような計画が相応しいと考えた。

敷地に対して五角形平面の建物を配置することで、
南に配置した庭を東西の庭に緩やかに分節し、
内部から見える庭の景色に変化をもたらせた。
また、一室空間ではあるものの、その全体を見通すことの出来ない、
奥行きを感じられる連続した空間となっている。

次いで、敷地にある約1.4mの高低差を活かし、
玄関から徐々にフロアレベルを下げていくことで、
空間の広がりが感じられる計画とした。
各段差は腰掛けられる高さに設定し、椅子として使えたりすることで、
段差が空間を分断することなく、場と場とを繋いでいる。

内部のシークエンスを体験することで、
住宅街から田園のはざまを豊かに感じられる空間となる。



A residence built between rural landscapes and residential streets.
The area is located on the frontier of land set aside for urban development and land reserved for nature—overlooking rich rural landscapes. The clients required such a house that created a life with an open relationship between the family and nature, and with a sense of unity—not one that divides spaces into small, isolated rooms.
We assumed that a plan which gently connected the rural landscapes with the scenery of the residential street would be ideal.
Firstly, arrangement of a pentagonal building on the site allowed us to gently divide the yard into eastern and western partitions, and created changes in the scenery of the yard as seen from the inside. In addition, we created a continuous space with a sense of depth but whose entirety cannot be seen despite it being one room.
Then, we produced a plan giving a sense of spatial expanse by lowering the floor level gradually from the entrance making use of 1.4m-difference in height within the site. Each difference in level of the floors was set such to be able to sit, and to use it as a chair. This arrangement helped to connect spaces without any divisions of said space that might be created by the differences in the floor levels.

The feel of this interior arrangement allowed the residents to richly experience the transition from urban to rural in the outside scenery from within their own home.


spec

  • 所在地
    愛知県豊明市
  • 構造・規模
    木造2階建
  • 主要用途
    専用住宅
  • 計画期間
    8ヶ月
  • 敷地面積
    174.89㎡
  • 施工期間
    6ヶ月
  • 建築面積
    58.17㎡
  • 完成時期
    2013年12月
  • 延床面積
    101.48㎡
  • 担当
    間宮晨一千・小田桐翔
  • 一覧へもどる