HOUSE, SELECTED

さんどうの家/The House along the Approach

Photo by:杉浦 文孝

detail

敷地は名古屋市内、約7mの高低差をもつ高台の住宅である。

その場所を訪れてみると市街地の近くにありながら、
小高い山のお寺につづく参道沿いの敷地であることに気づく。
山側には緑が豊かに感じられ眼下には市内の街並みが広がり、
さらに参道沿い故の独特な静けさを漂わす環境の中で、
いかなる住宅の佇まいがありえるのか考えることになった。

まず手掛かりとしたのは参道沿いから見える住宅の構え方である。
建物の大きさは平屋のようなプロポーションとし、
四方に軒をもつ切妻屋根、妻側正面の木製建具の窓は
参道の雰囲気に相応しく、とても馴染んでいるように思われた。
次いで高台からの眺望を生かすように、
筒状に長いボリュームにすることで街並みへと繋がる風景の抜け感を維持している。
そして山の傾斜を生かすように建物を作ることで、
街側に積層した高さをもつ住宅となっている。

設え方として風景の抜け感を損なわないように壁面収納を連続させた。
また上階のプライベートスペースまで繋げることで収納の使われ方とともに
コミュニケーションが図られ、緩やかに室内が分節されている。

新たに作られる参道沿いの街並み、
そこに以前から佇んでいたかのような住宅となった。


We designed a residence located on high ground in Nagoya city. The house stands on a site with a difference in elevation of approximately seven meters.
You may have noticed that despite its proximity to an urban district, the site is situated along an approach leading to a sacred hilltop temple. With rich verdure on the mountain side and an appealing cityscape spreading out beneath the site, this property is also infused with a tranquil ambience synonymous with that kind of sanctuary. What type of residence could be suitable here? That was our challenge.
Our design work commenced with the appearance from the side of the approach. The shape of the building was designed to appear as though it were a single-story house when viewed from the approach. Boasting an imposing gabled roof with eaves on all sides as well as wood-framed windows, the building seems to harmonize with its surroundings and suits for the mood of the approach.
Second, to make the best use of the distant view, we designed a spacious, open-plan living space, which afforded a wide vista of the urban area.
As the building was constructed on the mid-slope, the city side of the house has multiple stories.
A series of cabinets and bookcases is built into the wall so as not to spoil the open, unobstructed view. This built-in storage space was designed to fit from the ground floor to the upper floor and encourages family members to discuss the best use of the space. It also works as a major partition to form each interior living space.
The construction of a new community along the approach has just begun.
This House along the Approach is well harmonized with the neighborhood as if it had been standing in place for generations.



spec

  • 所在地
    名古屋市天白区
  • 構造・規模
    木造2階建
  • 主要用途
    専用住宅
  • 計画期間
    1年
  • 敷地面積
    239.15㎡
  • 施工期間
    6ヶ月
  • 建築面積
    69.54㎡
  • 完成時期
    2014年6月
  • 延床面積
    88.59㎡
  • 担当
    間宮晨一千・杉浦愛子
  • 一覧へもどる