HOUSE

成海の森の家 / The house in Narumi Forest

Photo by:松原 誠、中村 絵

detail

緑豊かな場所で動物と仲良く暮らすための住宅。
クライアントの要望は、夫婦2人と大きなワンちゃん、ネコちゃんが、
とにかく楽しく暮らすための仕掛けであった。
次いで、四角い住宅とは異なる、新しいイメージの空間が求められた。

敷地は市街地でありながら、近くに大きな神社があり、緑豊かな環境である。
そこで、この環境を手がかりにして、有機的な空間の形状をつくってみる。

外皮となる外壁部分には木片のイメージをもつ材料を、
敷地によって切りとられている面は材質を変える。
また、内部は樹木の年輪のイメージから曲線的な平面形状とし、
流動的な空間には白いしつらえ、
滞留する空間には黒いしつらえを施している。

さらに、1階のキッチン、ダイニング、階段のある空間を土間仕上げとし、
外部とつなげることで、大きなワンちゃんがグルグル回れる仕掛けとした。
ネコちゃんにはトップライトの光が降りそそぐ吹抜け空間に
ツメ研ぎの縄を施した大黒柱やキャットウォークなど、遊べる仕掛けとした。

楽しい住人たちが暮らす成海の森の家が、緑豊かな環境と呼応して、
新たな街の雰囲気をもたらしてくれることを願っている。



A dwelling surrounded in lush greenery optimized for life alongside animals.
Our client’s first wish was to create a means by which to live in harmony with their big dog and cat. The second aspiration was to produce a new kind of space that differed from the usual square houses.

Although the site is in an urban area, lush greenery and a big shrine are nearby. An appropriate organic space was designed by using these guides.

For the exterior wall acting as the outer skin, a material similar in appearance to wooden chips was used. A different material was used for the faces defining the boundary of the plot.
A rounded planar shape was applied to the interior using the image of tree rings; white and black arrangements were applied respectively for fluid and retention spaces.

In addition, the space for the kitchen, dining room, and staircase on the first floor were finished with a dirt floor and connected to the outside. This structure allowed the owners’ dog to easily move around each space. A column bound with ropes served as a scratching post while a catwalk was incorporated for cats to play with in the open ceiling space where sunlight shines down from the top light.

It is hoped that the house, and its agreeable residents, will provide the atmosphere of a new town designed in harmony with the lush green environment.


spec

  • 所在地
    愛知県名古屋市緑区
  • 構造・規模
    木造2階建て
  • 主要用途
    住宅
  • 計画期間
    6ヶ月
  • 敷地面積
    138.97㎡(42.04坪)
  • 施工期間
    5ヶ月
  • 建築面積
    56.31㎡(17.07坪)
  • 完成時期
    2012年9月
  • 延床面積
    88.61㎡(26.85坪)
  • 担当
    間宮晨一千・掛布麟太郎
  • 一覧へもどる