SELECTED, SHOP

美髪舎drop/Hair Salon drop

detail

築30年以上の木造住宅を美容院に改修する計画。
敷地は交通量の多い道路に面しており、周囲から認識されやすい環境である。

はじめて建物を訪れたとき、そこには欄間、真壁の柱、天井仕上げ、床の間が、時間を経て力強く、そして美しく佇んでいた。
この設えを最大限に活かながら、そこに、クライアントが想い描いていた「一滴の雫から波紋のように広がっていくイメージ」をささやかに加えることで、既存空間の魅力を損なうことなく、新たな時を重ねていける豊かな空間を目指した。

エントランス、レセプション、スタイリングスペース、シャンプースペース、着付け室と連続感のある各スペースをL型に配置し、「曲面の壁」に沿って自然と奥に引き込まれるような空間とした。
また、カット台や、レセプションカウンターなどは、「可動家具」とすることで、大きな空間を多目的に使える空間となっている。
この「曲面の壁」「可動家具」を既存空間に加えるという最小限のデザインで、美容院として機能する空間が実現している。

内装以外にも、ロゴや印刷物、看板までトータルに提案し、店舗のブランディングまで関わった計画となった。

人の住まない、用途を失った空間が、一滴の雫によってその魅力を取り戻し、力強く、美しいその表情で、人々を迎え入れている。


This is our project: the conversion of a wooden house of over thirty years into a hair salon.
The site of the building, facing a road with heavy traffic, is easily recognized by its neighborhood.
When first visiting the house, we found this building standing solidly and beautifully, with decorative wooden fanlights, exposed timber pillars, a textured ceiling, and alcoves, all standing the test of time. The aim of the renovation was to make full use of the existing architectural features while incorporating the subtle image of “a drop making ripples” that the client had long held dear. Without sacrificing the existing charms, we aimed to recreate a cozy and relaxing space, with the hope of making a pleasant place to share for the future.
Each section of the salon is smoothly arranged in an L-shaped space, extending along the curved wall. The gentle curve leads customers from the entrance and reception areas through to the styling space, the shampoo area, and the fitting room so that each customer is automatically invited deeper into the salon. Using the mobile cutting stations and reception counter means that it is possible to use the entire space for a range of purposes. With the minimalistic idea of setting up the curved wall as well as using movables in the existing area, a fully functional hair salon space was created.
As well as its interior design, we proposed a comprehensive design scheme for promotional tools, such as the logo, printing materials, and signs; and eventually got involved with planning the branding strategy of the salon.
A once uninhabited, unused space has regained its charms through the single drop of an idea that we provided, and has been revamped as a welcoming place with a comforting and fascinating aura.



spec

  • 所在地
    名古屋市
  • 構造・規模
    木造2階建ての改修
  • 主要用途
    美容室
  • 計画期間
    3ヶ月
  • 施工期間
    1ヶ月
  • 完成時期
    2014年12月
  • 担当
    間宮晨一千・杉浦愛子
  • 一覧へもどる