CLINIC, SELECTED, SHOP

丸の内医院/MARUNOUCHI CLINIC

Photo by:谷川ヒロシ

detail

名古屋市内にある眼科・美容皮膚科のクリニック計画。

位置するのは名古屋市栄の中心部。
久屋大通公園と大津通との間に建つ、ガラスカーテンウォールのビルの6階である。

ビルを訪れてみると大通りに面する室内からは公園の豊かな緑を眺められる恵まれた立地でありながら、
視線の抜ける方向にある無機質な鉄骨の構造柱に違和感を覚えた。
そこで無機質な柱を有機的で柔らかな質に感じられるインテリアのアイデアを考えた。

まず柱をアクリルの上に貼った和紙でひとまわり大きく包み、さらにこれを内側から照らすことで「光の柱」をつくりだした。
この2つの「光の柱」を空間のモチーフとし応対するよう曲面の間仕切壁を設け、
眺望を繋ぐように待合室、処置室や診察室、最後に院長室を配置した。
この操作により待合室は公園の緑を借景に、優しく美しい空間となっている。

次いで待合室から処置室への通路には上部に設けたルーバーから光が降り注ぐことで、
訪れた患者が自然と導かれるようなシークエンスを演出している。
ルーバーの間をつたう光は待合室の落ち着いた光(電球色)と処置室の白い光(昼白色)との中間的な色温度にすることで、
異なる光環境を緩やかに繋ぐ役割を果たしている。

繊細な和紙がつくりだす美しい陰翳と天然石タイルの重厚で上品な質感、そして変化に富んだ優しい光は
訪れる方々に安らぎを与える医療空間となることを期待している。


The design project of an eye and cosmetic clinic, which is housed on the sixth floor of a building with a glass curtain wall located between Hisaya Odori Park and Otsu-dori Street, in the heart of Sakae, downtown Nagoya.
The location was favorable since the wide window fronting the street provided a pleasant view of the full rich greenery in the park. On the other hand, a structural steel column deep in the background of the space gave an impersonal feeling and seemed out of place amid the green scenery. We thought it was better to turn the inhuman column into an interior structure with an organic, soft feel.
Our solution is to create a “column of light,” by enveloping the steel structure with an acrylic sheet on which handmade Japanese paper is pasted, and lighting up the column from the inside. Then, one more column of light corresponding to the first one is fabricated to serve as the second of a pair of key features for balance. The curved partition wall is placed to separate the waiting room from the treatment rooms adjoining the consultation rooms, and the doctor’s office in the inner area. All the rooms afford a splendid view from the vast window, especially in the waiting room, where a warm, beautiful space is produced benefiting from the surrounding landscape of the park trees.
Light shines gently from the louvered ceiling to the corridor underneath running from the waiting room to the treatment room, which creates a seamless sequence that leads patients to the inside. The color temperature of the light through the louvers is set in the middle between the warm white (in the waiting room) and the day white (in the treatment room), so that the two different light environments can be harmonized effortlessly.
Subtle shadows through the delicate handmade Japanese paper and the solid yet elegant texture of the natural stone tiles as well as varied types of gentle lighting will make the medical facility even more reassuring.



spec

  • 所在地
    愛知県名古屋市
  • 構造・規模
    鉄骨造 テナント
  • 主要用途
    診療所 (眼科・美容皮膚科)
  • 計画期間
    2ヶ月
  • 施工期間
    1ヶ月半
  • 完成時期
    2017年3月
  • 延床面積
    212.96㎡(64.4坪)
  • 担当
    間宮晨一千、神谷亮賢、走川礼奈
  • 一覧へもどる